Franšīzes ņēmējam jāizvērtē savas prasmes

Novērtēt savas prasmes nav viegli, jo mēs mēdzam kļūt ļoti neobjektīvi, tiklīdz mums jāvērtē pašiem sevi. Taču šis process ir vitāli nepieciešams pirms biznesa uzsākšanas posmā, lai saprastu, kādu franšīzi es varu iegādāties un cik daudz man vēl ir jāapgūst.

Godīgums ir labākā politika.

Šim padomam vajadzētu būt ikviena perspektīva franšīzes ņēmēja prātā. Godīgums pret sevi ir ļoti svarīga īpašība, un ir daudz faktoru, kas jāapsver, tādēļ, meklējot franšīzi, nevajadzētu steigties.

Prasmju novērtējums.

Topošajam franšīzes ņēmējam vajadzētu izvērtēt, ko viņš var piedāvāt franšīzes devējam. Franšīzes bizness sevī ietver arī zināšanas, ko iespējams nodot tālāk, jo franšīzes devējs nākamajam sadarbības partnerim piedāvā sākotnējās un regulārās apmācības, tādēļ franšīzes ņēmējam var nebūt pieredze nozarē, kuru pārstāv franšīze. Tomēr vajadzētu izvērtēt un izcelt savas labākās prasmes, piemēram, pārdošanu, biznesa izaugsmes veicināšanu, mārketingu, cilvēkresursu vadību vai citas. Atrodot biznesu, kuru šīs spējas papildina, darbība noteikti būs veiksmīgāka.

Personība.

Tas, kāda tipa persona ir franšīzes ņēmējs, var būt ļoti nozīmīgi biznesa attīstībai. Vai potenciālais franšīzes ņēmējs ir sabiedriska vai introverta persona? Vai spēj strādāt komandā vai labāk darbojas viens pats? Kādas ir viņa aizraušanās? Godīgi izvērtējot savas spēcīgās puses, var izdoties atrast piemērotāko biznesa veidu, kurā darboties.

Spēcīgākās puses.

Tāpat ir jāizlemj, kāda veida darbības topošais franšīzes ņēmējs vēlēsies veikt – biznesa attīstības, vadības vai kādas citas? Bieži doties komandējumos vai strādāt no mājām? Vai svarīgākais faktors ir peļņa vai labāka ģimenes finansiālā situācija?

Vispirms ir jāizvērtē, kurš franšīzes bizness būs pa kabatai. Ir ļoti plašs franšīzes biznesa piedāvājums, tādēļ ikvienam budžetam iespējams atrast piemērotāko. Ir jāizrēķina, cik finansiālo līdzekļu potenciālajam franšīzes ņēmējam ir pieejami uzreiz un cik iespējams saņemt no bankas vai citiem finanšu avotiem.

Apkārtējie apstākļi.

Franšīzes biznesa vadīšana ir nopietns lēmums, kam būs pakārtota arī personiskā dzīve, tādēļ ir nozīmīgi apspriesties arī ar dzīves partneri un ģimeni, jo būs nepieciešams arī viņu atbalsts.

Ir vērts atkārtot, ka franšīzes iegāde nav lēmums, kuru vajadzētu sasteigt, tādēļ labs pirmais solis ir ilgs un rūpīgs skats spogulī – kādas tad īsti ir manas prasmes.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus