Citadele banka sadarbojas arī ar franšīzes uzņēmumiem

AS Citadele bankā franšīzes uzņēmumu interese līdz šim ir bijusi salīdzinoši neliela, taču banka aicina franšīzes uzņēmumus droši vērsties bankā pēc finanšu pakalpojumiem, stāsta AS Citadele banka padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Prauliņa.

Vai bankā vēršas uzņēmumi, kas vēlas veidot savu franšīzi vai potenciālie franšīzes ņēmēji?

Jā, bankā Citadele ir vērsušies uzņēmumi, kas vēlas veidot savu franšīzi vai potenciālie franšīzes ņēmēji. Taču jāatzīst, ka šo uzņēmumu interese līdz šim ir bijusi salīdzinoši neliela. Tādēļ aicinām franšīzes uzņēmumus droši vērsties bankā pēc finanšu pakalpojumiem, jo mēs sadarbojamies arī ar franšīzes uzņēmumiem.

Pakalpojumu klāsts plašs

Kāds ir bankas piedāvājums šiem klientiem?

Gan franšīzes veidotājiem, gan citiem uzņēmējiem Citadele var nodrošināt visa veida bankas pakalpojumus, kas uzņēmējam vajadzīgi. Ikdienas pakalpojumus – bankas kontu, pārskaitījumus, maksājumu kartes, algu kontus darbiniekiem, naudas pieņemšanas pakalpojumus, valūtas konvertāciju, karšu pieņemšanas jeb POS terminālus tirdzniecības vietās, kā arī nodrošinām karšu pieņemšanu un pirkuma apmaksas iespēju internetā, naudas inkasēšanu bankomātos u.c. Tāpat piedāvājam iespēju saņemt kredītlīdzekļus. Tie var būt apgrozāmajiem līdzekļiem, attīstībai, investīcijām un pat uzņēmumu iegādei, kā arī līzingu un faktoringu, garantijas un akreditīvus u.c.

Aicinām uzņēmējus droši sazināties ar Citadeli, lai ar mūsu uzņēmumu apkalpošanas menedžeri jau varētu izrunāt konkrētas vajadzības un banka varētu sagatavot labāko sadarbības piedāvājumu no savas puses. Uzņēmuma lielumam nav nozīmes – strādājam gan ar lieliem korporatīviem uzņēmumiem, gan vidējiem, maziem un mikro uzņēmumiem.

Jaunajiem klientiem nodrošinām naudas pārskaitījumus un maksājumu karšu termināli jeb POS termināli pusgadu bez maksas, biznesa karti gadu bez maksas, kā arī personīgo darījumu vadītāju.

Kuru nozaru franšīzes uzņēmēji bankā vēršas visbiežāk?

Visbiežāk Citadelē ir vērsušies tirdzniecības, ēdināšanas un pakalpojumu nozares uzņēmumi.

Kādus dokumentus jāiesniedz franšīzes uzņēmējam, vēloties finansējumu?

Sadarbības iespējas ar franšīzes uzņēmumu banka no savas puses izvērtē tāpat kā ar jebkuru uzņēmumu. Tas, kādi dokumenti būs nepieciešami, ir atkarīgs no tā, kādi bankas pakalpojumi uzņēmumam ir aktuāli.

Katrā ziņā jārēķinās, ka banka īsteno principu “pazīsti savu klientu” un ņem vērā informāciju par uzņēmuma vadību – tās pieredzi, zināšanām un reputāciju. Banka var prasīt uzņēmuma finanšu pārskatus, faktisko un prognozēto naudas plūsmu. Kredīta gadījumā arī informāciju par plānoto kredīta nodrošinājums u. tml. Attiecībā uz franšīzes uzņēmumiem banka var vēlēties iepazīties arī ar franšīzes līgumu, lai saprastu, kādi ir sadarbības noteikumi.

Jāgūst pārliecība

Kas ir iemesli, kuru dēļ finansējumu nākas atteikt franšīze uzņēmumiem?

Ja uzņēmums vēlas saņemt kredītlīdzekļus, tad bankai ir svarīgi gūt pārliecību, ka šis uzņēmums kredītu spēs arī atmaksāt. Līdz ar to attiecībā uz kredītlīdzekļiem ar atteikumu biežāk nākas saskarties jaundibinātiem uzņēmumiem, kuriem nav vēsturisku finanšu datu, nav uzņēmējdarbībā pieredzējusi vadība un viss balstās tikai uz prognozēm. Jauniem uzņēmumiem bieži pietrūkst arī nodrošinājuma kredītlīdzekļu saņemšanai. Taču aicinām arī jaunos uzņēmumus nenobīties un droši nākt runāt ar banku. Mēs arī palīdzam saprast – varbūt uzņēmums var izmantot kādu no ALTUM valsts atbalsta programmām, kas ievērojami uzlabo arī finanšu saņemšanas iespējas no bankas.

Kādi ir nosacījumi, lai saņemtu finansējumu?

Lai saņemtu finansējumu, ir svarīgi, lai uzņēmumam būtu uzņēmējdarbībā profesionāla un zinoša vadība ar labu reputāciju, lai uzņēmumam būtu pozitīva naudas plūsma, laba maksātspēja, nepieciešamais kredīta nodrošinājums un stabila un saprotama uzņēmuma attīstības vīzija. Tas viss kopā atspoguļo uzņēmuma spēju uzņemties kredītsaistības un aizņēmumu vēlāk arī atmaksāt.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus