White Chew

White Chew: Lielākā priekšrocība mūsu potenciālajiem franšīzes ņēmējiem ir paspēt iesaistīties revolūcijā

Lielākā priekšrocība mūsu franšīzes ņēmējiem ir paspēt iesaistīties revolūcijā, intervijā portālam “Franchising” stāsta uzņēmuma, nikotīna maisiņu mazumtirgotāja “White Chew” dibinātājs un līdzīpašnieks Nauris Spulgis, kurš nākotnē plāno gan atvērt jaunus veikalus, gan attīstīt franšīzes tīklu.

Pastāstiet nedaudz par pašu uzņēmumu un produktu – uzņēmums dibināts salīdzinoši nesen, vai iepriekš arī esat strādājis uzņēmējdarbībā?

Mēs esam nikotīna maisiņu “pionieri” Latvijā, kuri kalpo mūsu klientiem kā cerība, ka ir iespēja atmest cigaretes. Nikotīna maisiņi ir nākamās paaudzes nikotīna uzņemšanas alternatīva. Lai gan nikotīna maisiņi ļoti bieži tiek jaukti ar tabakas “snus”, mēs esam te, lai pierādītu, ka tā nav. Nikotīna maisiņi ne tikai nesatur tabaku, bet arī nerada nepatīkamu smaku, nebojā zobus un ir zinātniski atzīts Skandināvijas pētījumos kā 90% mazāk kaitīga nikotīna alternatīva tabakas produktiem. Tas, ka uzņēmums/veikals ir atvērts nesen, tā ir tiesa. Taču nikotīna maisiņu industrijā esmu jau 6 gadus un pēdējo 1,5-2 gadu laikā esam ar to sākuši nodarboties Latvijā, jo iepriekš tādas iespējas nebija. Principā varu teikt, ka visu savu karjeru veltam lai palīdzētu cilvēkiem mainīt dzīves un kaitīgos paradumus.

Kādēļ izlēmāt par labu franšīzei, vai iepriekš bijāt iepazinies ar tās darbības principiem un priekšrocībām, salīdzinot ar tradicionālo uzņēmējdarbību?

Franšīzi esam atvēruši tikai tādiem cilvēkiem, kuri būs ar mums uz viena viļņa, attīstot vīziju, uz kuru tiecamies. Potenciālajiem franšīzes ņēmējiem varētu šķist liels risks strādāt ar produktu, kurš Latvijas tirgū ir tik ļoti nesen, bet tādēļ mēs esam dzīvs pierādījums, ka bizness nes naudu un tiešām uzlabo cilvēku dzīves. Ar vai bez franšīzes interesentiem, mēs šogad ievērojami plānojam paplašināt mūsu tīklu.

 

White Chew

 

Kā sapratāt, ka ir īstais laiks piedāvāt franšīzi?

Brīdī, kad sapratām, cik ļoti elementāri to ir izdarīt, pateicoties Franchising.lv, ilgi nebija jādomā. “You miss 100% of shots you don’t take”.

Kādas, jūsuprāt, ir franšīzes ņēmēja lielākās priekšrocības?

Būt vienā maisā ar tādiem uzņēmējiem kā mēs, kuri produktam tic tik ļoti, ir retums. Un, ja mēs tik ļoti ticam produktam, mēs panāksim, ka to dzird visi. Tāpēc lielākā priekšrocība franšīzes ņēmējiem ir paspēt iesaistīties revolūcijā – apkarot cigarešu patēriņu aizstājot to ar alternatīvām.

Kāds ir labs franšīzes devējs?

Tāds, kurš ļauj izpausties, neierobežo un vienmēr motivē uz vairāk/labāk.

Kad, jūsuprāt, ir piemērots laiks uzņēmumam domāt par franšīzi?
Tiklīdz uzņēmums ir gatavs paplašināties, tad vienai no opcijām, manuprāt, ir jābūt franšīzes izsniegšanai. Tādejādi var atbrīvoties no tādām galvassāpēm kā cilvēku resursu meklēšana, ofisa paplašināšanās, utml. Protams, attīstīt savu uzņēmumu var gan ar franšīzes iespējām, gan paša spēkiem. Tas tiešām ir paša uzņēmuma vadības ziņā. Franšīzes pārdošana ir ideāls variants, ja gribi savu loku saglabāt mazu un efektīvu, tādējādi saglabājot kontroli par visu.

Kā sagatavoties franšīzes piedāvāšanai? Kas ir sarežģītākais, varbūt varat sniegt kādus padomus uzņēmumam, kurš plāno sākt piedāvāt franšīzi?
Tā kā pats to esmu sācis darīt tikai tagad, uzreiz varu redzēt, ka franšīzes ņēmējiem ir maza interese par franšīzēm ar ļoti mazu tīklu. Piemēram, esam pagaidām tikai viens veikals, un varu saprast, kādēļ potenciālie partneri var bažīties ar mums strādāt. Taču brīdī, kad atvērsimies 10 vietās visā Latvijā un spēsim parādīt to veikalu efektivitāti, tad atsaucība būs pavisam cita. Mans ieteikums – izmet no galvas domu, ka, palaižot franšīzi, tavam biznesa modelim skries pakaļ neskaitāms daudzums ar cilvēkiem. Sāc attīstīt/paplašināt ķēdi paša spēkiem, tad jau sekotāji arī uzradīsies.

Iezīmējiet uzņēmuma nākotnes plānus!

Mūsu vīzija ir kļūt par lielāko nikotīna maisiņu mazumtirdzniecības ķēdi un online franšīzi eiropā, un misija ir iedragāt cigarešu patēriņu katrā valstī pēc kārtas.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus