Franšīzes ņēmējiem ir pieejami dažādi rīki un platformas finanšu plānošanai, atliek izvēlēties piemērotāko

Franšīzes ņēmējiem ir pieejami dažādi rīki un platformas finanšu plānošanai, tādēļ atliek izvēlēties piemērotākos un sev atbilstošākos, kas palīdzēs ikdienas darbā.

Swedbank” Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons iepazīstina ar bankas piedāvātajiem rīkiem, ko banka piedāvā uzņēmējiem, lai atvieglotu ikdienas finanšu un nākotnes naudas plūsmas plānošanu.

Banka savā mājaslapā izvietojusi vairākus rīkus, kas palīdz uzņēmējiem orientēties finanšu un nodokļu pasaulē, jo tā ir tik mainīga, ka, nereti nodarbojoties ar pamatlietām, sanāk palaist garām nozīmīgas izmaiņas. Uzņēmējiem tiek piedāvāti tādi rīki kā biznesa plānošanas rīks, mikrouzņēmumu nodokļu izmaiņu rīks, saimnieciskās darbības formas rīks. Tāpat pieejami rēķini, dokumentu parakstīšanas rīks un citi. Tāpat banka izveidojusi arī sadaļu privātpersonām, kurā iespējams aprēķināt gan pabalstus, gan gaidāmo atalgojumu “uz rokas”.

Daudzi neatšķir veidus

“Saimnieciskās darbības formas rīks radās brīdī, kad daudzi grāmatveži runāja par mikrouzņēmumu kā uzņēmuma veidu, un tas likās nepareizi, jo runa šādā gadījumā ir par nodokļu veidu, nevis uzņēmējdarbības formu. Tad arī secinājām, ka sabiedrībai nepieciešams rīks, kas palīdz nodalīt, kas ir viens un kas ir otrs. Jāatceras, ka uzņēmējdarbības forma un nodokļu režīms ir divas dažādas lietas, turklāt šīs lietas pat administrē divas dažādas valsts iestādes,” skaidro Reinis Jansons.

Viens no rīkiem, kas varētu palīdzēt uzņēmējam saprast sava biznesa ideju un tās potenciālu, ir biznesa skices. Tas ir biznesa plāna rīks, kura galvenā doma ir to idejisko haosu, kas ir uzņēmēja galvā, dabūt iekšā strukturētā un organizētā plānā, stāsta Reinis Jansons. Viņš piebilst, ka rīks, protams, nav brīnumdaris, kas radīs veiksmīgu biznesu, bet palīdzēs strukturēt savu biznesa plānu, lai nākotnē kādam to varētu parādīt, tostarp, aizejot gan uz “Altum” runāt par iespējamo finansējumu, gan gatavojoties sarunai ar topošo investoru vai partneri.

Biznesa rīks palīdz saprast, kas ir produkts, kādas problēmas šis bizness risina, kādēļ tieši šis produkts tās risina, kā arī raksturo patērētāju ar šādām problēmām. “Biznesā katrs atrod kādu problēmu un meklē veidus, kā to risināt. Dažkārt gan, protams, gadās situācijas, ka problēma ir tikai vienam cilvēkam – pašam uzņēmējam, un viņš ar savu biznesu to risina, šādā gadījumā diemžēl nevienam citam šis produkts nebūs vajadzīgs,” saka Reinis Jansons.

Otrs jautājums, ko rīks risina, ir: kādi resursi ir nepieciešami, cik ilgi tie nepieciešami un cik ilgi jāgaida līdz pirmajam klientam. Tāpat tas palīdz definēt, kas ir galvenie konkurenti, kādas ir spēcīgās un vājās puses, kā arī to, ar ko produkts atšķirsies no konkurentiem, no kādām kompetencēm sastāv komanda, kādēļ tieši šī komanda ir īstā, kā risinās trūkstošās kompetences, kā arī resursu iegūšanas aspektus un palīdz risināt citus jautājumus.

Jādomā tālāk

Kad biznesa plāns ir sastrukturēts, jātiek galā ar to, kā noformēt gaidāmo biznesu, un tam palīdzēs saimnieciskās darbības formas rīks, ko “Swedbank” veidojusi kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu un Uzņēmumu reģistru.

“Motivācija bija mazināt klientu jautājumu plūsmu par šīm tēmām, lai rīks sniegtu priekšstatu par tālāko rīcību. Rīks apkopo informāciju, ņemot vērā, kas ir tas, ko uzņēmējs vēlas darīt un limitē pēc likuma izrietošas iespējas izvēlēties formu, kura biznesam nav piemērota, tādējādi dodot priekšstatu par piemērotāko saimnieciskās darbības formu un nodokļu režīmu pēc plānotās nodarbošanās jomas un apjoma. Piemēram, ja cilvēks plāno strādāt par taksometra vadītāju vai mākleri, tad rīks zina, ka šajā gadījumā iespējama tikai viena forma,” skaidro Reinis Jansons.

Savukārt bankas piedāvātais rēķinu rīks vairāk domāts uzņēmējiem, kuri jau reāli strādā, taču viņu bizness nav tik liels, ka nopirkta grāmatvedības programma, kurā ietilpst konkrēti rēķinu rīki. Šis rīks aizvieto “Excel” rēķinu izrakstīšanu ar ērtu un vienkāršu rīku, kur pārskatāmā veidā iespējams izrakstīt rēķinus. Protams, ja ir grāmatvedības programma, kurā šis rīks ir integrēts, būtu pareizi izmantot to, taču lielai daļai uzņēmēju nav šādu programmu, novērojis Reinis Jansons.

“Esmu daudz vērtējis reālas grāmatvedības programmas, kurās ir integrēti šādi rīki rēķinu izrakstīšanai, protams, tie ir daudz sarežģītāki, jo mērķauditorija ir grāmatveži, kuri orientējas šajā jomā, bet šajā gadījumā mērķauditorija nav grāmatvedis, bet pats uzņēmējs, tāpēc rīks ir vienkāršāks,” viņš skaidro.

Savukārt bankas piedāvātais dokumentu parakstīšanas rīks ir šī laikmeta sauciens pēc vajadzības, piebilst Reinis Jansons, uzsverot, ka mūsdienās uzņēmējiem jāiesniedz daudz dokumentu gan valsts sektoram, gan partneriem, gan klientiem, un dokumentu apriti neviens nav atcēlis, taču tagad to var darīt attālināti.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus