Latvijā visvairāk no franšīzes uzņēmumiem gaida Starbucks, Vapiano un Domino’s

Latvijā vēl aizvien vēl nestrādā daudzi pasaulē pazīstami un iecienīti franšīzes uzņēmumi, kuru ienākšanu labprāt redzētu arī mūsu valsts iedzīvotāji.

Lai noskaidrotu, kurus uzņēmumus šeit visvairāk gaida, portāls Franchising.lv veica aptauju lielākajos sociālajos tīklos – “Linkedin”,  “Facebook” un “Twitter”. Mēneša laikā šo tīklu apmeklētāji varēja balsot par sev tīkamākajiem  zīmoliem. Kopumā balsošanai tika piedāvāti 16 franšīzes zīmoli.

Visvairāk gaida restorānus un kafejnīcas

Aptaujā secināts, ka visvairāk Latvijā sagaida jaunas kafejnīcas un restorānus, kas sniegtu iespēju klientiem baudīt to piedāvājumu, ko jau iecienījuši daudzu pasaules valstu iedzīvotāji.

Visvairāk tiek gaidīts uzņēmums “Starbucks” – par šo kompāniju nobalsojuši 24% no kopējiem aptaujas dalībniekiem. Otro vietu ieņem “Vapiano” ar 15%, bet trešo vietu – “Domino’s Pizza” ar 10% balsu.

Nedaudz aiz TOP 3 saraksta palikuši tādi uzņēmumi kā “Hard Rock Cafe”, “Carrefour” un “Pret A Manger”, katrs saņemot 7% aptaujāto balsu.

Kaut arī ik pa laikam izskan jautājumi, kad šie uzņēmumi ienāks Latvijā, pagaidām neviens no tiem, izņemot “Vapiano”, nav izteicis plānus sākt darboties šeit, turklāt Covid-19 pandēmija šobrīd ir būtiski ietekmējusi daudzu uzņēmumu plānus paplašināties un liek slēgt pat daļu no esošajām tirdzniecības vietām. Tādēļ, atsākoties tūrismam, visdrīzāk, lai nobaudītu šo kompāniju piedāvājumu, nāksies doties uz kādu no tuvākajām vai tālākām valstīm, kur šīs kompānijas strādā.

Kas ir Latvijas iedzīvotāju iecienītākie uzņēmumi?

Starbucks” ir dibināts 1971. gada 30. maijā Sietlā, kā mazs vietējās nozīmes uzņēmums, kurš nodarbojās ar kafijas pupiņu gatavošanu un pārdošanu. Kopš 1989. gada uzņēmums sāka strauji attīstīties un 1990. gadu vidū atvēra pirmo kafejnīcu ārpus Ziemeļamerikas. Visvairāk Starbucks kafejnīcu ir 15 337 ASV, 1500 Kanādā, 728 Lielbritānijā, 152 – Spānijā, 167 – Vācijā. Tāpat uzņēmumam ir 74 kafejnīcas Polijā. Baltijas valstīs pagaidām uzņēmums nav sācis darboties.

 

Starbucks

 

Vapiano” ir Vācijas restorānu franšīze, kas piedāvā itāļu virtuvi. Kompānija dibināta 2002. gadā Hamburgā, bet patlaban tās galvenā mītne atrodas Ķelnē. Aptuveni trešdaļa restorānu pieder pašam uzņēmuma, bet lielākā daļa ir franšīzes vai kopuzņēmumi. Kopumā uzņēmumam ir aptuveni 200 restorānu visā pasaulē. Vapiano restorāni jau atvērti pārējas Baltijas valstīs – Igaunijā un Lietuvā, un portāls Franchising.lv jau nesen rakstīja, ka arī Rīgā drīzumā plānots atvērt pirmo Vapiano restorānu Latvijā.

 

Vapiano

 

Savukārt “Domino’s Pizza” dibināta 1961. gadā ASV, un patlaban tai ir vairāk nekā 17 tūkstoši picēriju visā pasaulē, kā arī plaši attīstīts piegādes tīkls, un 1973.gadā uzņēmums pat sāka piedāvāt klientiem 30 minūšu piegādes garantiju, taču ar laiku šis piedāvājums tika atcelts, tomēr aizvien dažās pasaules valstīs tas darbojas. Patlaban vienīgā no Baltijas valstīm, kurā darbojas “Domino’s Pizza”, ir Lietuva, taču arī Latvijas iedzīvotāji cer to sagaidīt šeit.

 

Domino's Pizza

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus