MiniBoss biznesa skolas franšīzes ņēmēja: Bērniem jāpalīdz atklāt savus talantus

Septembrī Rīgā atklāta Latvijā pirmā starptautiskā bērnu biznesa skolu tīkla MiniBoss mācību iestāde, kas bērniem un pusaudžiem vecumā no 6-14 gadiem piedāvā apgūt uzņēmējdarbības pamatus pēc inovatīvas izglītības programmas. MiniBoss skolas pārstāve Latvijā Diāna Blažaitiene intervijā portālam Franchising.lv stāsta, ka nākotnē tiks atvērtas vēl vairākas skolas gan Baltijas valstīs, gan citviet.

 

20 gadu vēsture

MiniBoss biznesa skolas izglītības modelim ir 20 gadus sena vēsture. 2015.gadā, sākot piedāvāt franšīzes skolu atvēršanai visā pasaulē, MiniBoss zīmols piedzīvoja strauju izaugsmi. Skolas galvenais birojs bāzēts Lielbritānijā, bet tās darbojas arī Polijā, Ukrainā, Krievijā, Gruzijā, Armēnijā, Bugārijā, Moldovā, Austrālijā, Nīderlandē, Filipīnās, Taizemē. Pirms diviem gadiem MiniBoss veiksmīgi sāka darbu Lietuvas pilsētās Klaipēdā, Viļņā un Kauņā. Pēdējos 15 gados MiniBoss skola apmācījusi vairāk nekā 5000 bērnu daudzās pasaules valstīs, kas kļuvuši par uzņēmējiem un augstākā līmeņa vadītājiem.

“MiniBoss nav parasta skola, kur māca rakstīt un rēķināt. MiniBoss ir jaunā, 21.gadsimta domāšanā balstīta skola, kurā, izmantojot starptautisku biznesa modeli un īpašas, inovatīvas metodes, bērni un pusaudži apgūst uzņēmējdarbības teroriju un praksi un iegūst noderīgas iemaņas visām dzīves situācijām – gan veidojot savu biznesu, gan strādājot uzņēmumos un citās jomās,” stāsta D. Blažaitiene.

MiniBoss skolas nodarbības notiek sestdienās, un tā skolēniem sniedz unikālu papildus izglītību, ko tradicionalās skolās nemāca, viņa skaidro.

Māca radoši domāt

MiniBoss skolas programma sastāv no 8 kursiem (8 gadi), un skolas misija ir palīdzēt bērniem atklāt savus talantus, kā arī gūt panākumus, izmantojot savu talantu un pārvēršot to biznesā. Bērni strādā pie dažādu biznesa ideju izstrādes, attīsta tās, mācās strādāt komandās un attīstīt savas līdera prasmes, gatavojas startup forumiem, piedalās nacionālos un starptautiskos biznesa projektu konkursos, turklāt vēl papildus apgūst angļu valodu.

“Skolā mēs parasti apgūstam iegaumēt un atkārtot informāciju (IQ), taču ne radoši un kritiski domāt, taču MiniBoss attīsta visus 8 inteliģences veidus, un mēs garantējam, ka pēc 8 gadu mācībām bērns gūs panākumus,”  saka D. Blažaitiene.

Jāmāca vērtības

Būdama trīs uzņēmumu īpašniece un divu privāto starptautisko universitāšu absolvente, D. Blažaitiene secinājusi, ka ikdienā bērniem netiek mācītas svarīgas dzīves vērtības un tas, kā rīkoties reālās situācijās biznesā. MiniBoss māca arī uzņēmējdarbības domāšanu, piemēram, plānot, organizēt, radīt stratēģijas, nepadoties, ja uzreiz nepaveicas, pabeigt iesākto.

“Mūsdienās bērni ir ļoti gudri, taču viņi ir pieraduši visu dabūt uzreiz, viņi tikai prasa un vecāki to snedz, taču mēs mācām ne tikai pārvaldīt naudu (finanšu pratība), bet arī to, kā nauda tiek nopelnīta. Kad mēs vaicājam bērniem, kur rodas nauda, no kurienes tā nāk, tad parasti atbilde ir, ka viens no vecākiem atnes naudu vai arī vienkārši jāaiziet uz bankomātu vai banku, kur to izsniedz,” viņa novērojusi.

Jāpalīdz apgūt

“Vēl viena problema, ar kuru vecāki, ar ko sadarbojamies, saskaras, ir tas, ka viņi uzskata, ka bērniem ir svarīgi saprast un apgūt uzņēmējdarbību, taču viņiem pašiem nav laika, lai dalītos savās zināšanas un nodotu šo informāciju, taču, kad bērni jau ir izauguši, tad ir jau par vēlu, bieži vien viņi dodas studēt uz ārzemēm un tur arī paliek vai arī paiet daudz gadu, līdz bērni pabeidz universitātes un var pievienoties biznesam, tādējādi uzņēmumu īpašniekiem jārisina problēma, kurš pārņems viņu biznesu,”  viņa saka.

“Un, protams, esmu māte un vēlos, lai mana meita attīstītu domāšanas veidu un prasmes, lai, beidzot skolu, viņa saprastu, kas viņai praktiski ir interesants (MiniBoss skolā bērni katru gadu strādā ar dažādām biznesa idejām). Es vēlos, lai viņa būtu ne tikai laimīga, bet arī veiksmīga. Viņa ir piemērs tam, cik sekmīgi to var apgūt pat mazāka vecuma bērni,”  piebilst D. Blažaitiene.

MiniBoss

Atklāj potenciālu

Ja bērns, parastas skolas skolēns, neattīsta savas vadības, komandas un uzņēmējdarbības prasmes 6-14 gadu vecumā, kad smadzeņu neiroplastika ir maksimālajā līmenī, tad iespēja dzīvē gūt panākumus ir zemāka par 1%. Bērni MiniBoss biznesa skolā var iepazīt sevi un pasauli, apzināti iemācīties atklāt savu pilno potenciālu un attīstīt uzņēmējdarbības prasmes, tāpēc viņa panākumu iespēja dzīvē ir 99,99%. Pierādīts praksē – skolai ir vairāk nekā 5000 absolventu!

Kā teicis miljardieris un izgudrotajs Elons Masks, talants, nevis diploms, ir visnozīmīgākais, tādēļ tā ir viena no mūsu misijām – palīdzēt bērniem attīstīt praktiskās iemaņas un atrast savus talantus, uzsver D. Blažaitiene.

Nav jāveido viss no pamatiem

Runājot par franšīzes izvēli, viņa saka, ka tai ir savas priekšrocības: “Būtiskākā atšķirība – kad sākat biznesu, jums jāveido viss no pamatiem, un tikai tad jūs redzēsiet, vai tas strādā. Ja investējat franšīzē, tad ir skaids, ka tas ir bizness, kas jau strādā, procesi ir izveidoti un attīstīti, tāpat kā MiniBoss programma – kopš pirmās skolas izveides sistēma attīstīta un uzlabota vairāk nekā 20 gadus.”

“Protams, ja jūs iegādājaties franšīzi, tas nenozīme, ka tā automātiski strādās, tāpat jāiegulda pietiekami liels darbs, lai ieietu jaunos tirgos un iepazīstinātu tos ar zīmolu, taču franšīzes ņēmējam pieejama palīdzība 24/7, un iespējams uzmanību veltīt citām lietām, nevis produkta radīšanai un attīstīšanai,” saka D. Blažaitiene.

“Pērkot franšīzi, franšīzes ņēmējam jābūt gatavam pilnībā izpildīt visus standartus un prasības, dažkārt tas var būt izaicinājums uzņēmējiem, kuri pieraduši lēmumus pieņemt paši. Es priecājos, ka mūsu skolas šogad kļuva par nr.1 MiniBoss izglītības tīklā, vislabāk izpildot standartus un paplašinot zīmola atpazīstamību,”  saka D. Blažaitiene.

Nākotnē D. Blažaitienes mērķis ir paplašināt MiniBoss tīklu Latvijā, un nākamgad plānots atvērt jaunas skolas Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā un Norvēģijā.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus