Lielākais IKEA franšīzes ņēmējs plāno 600 miljonu eiro investīcijas

Zviedrijas uzņēmums Ingka Group, kam pieder lielākā daļa IKEA veikalu pasaulē, nākamo 12 mēnešu laikā plāno investēt 600 miljonus eiro, lai veicinātu ilgtspēju.

Šīs investīcijas saskan ar uzņēmuma plānu līdz 2030.gadam kļūt par klimatam pozitīvu kompāniju.

Trešdaļu šo investīciju plānots ieguldīt atjaunojamajā enerģijā, vēl trešdaļu – inovatīvos start-up uzņēmumos. Savukārt atlikušo trešdaļu uzņēmums investēs veikalos un noliktavās, lai padarītu tos videi draudzīgākus un ilgtspējīgākus.

Patlaban lielākā uzmanība pievērsta atjaunojamās enerģijas jautājumam Ķīnā un Krievijā, tāpat aktuāli ir uzņēmumi, kas varētu palīdzēt palielināt IKEA produktu atkārtotu izmantošanu, tālākpārdošanu un pārstrādi. Tāpat tiks modernizētas iKEA ēkas, kurās vēl nav apkures un dzesēšanas iekārtas, kas darbojas ar atjaunojamo enerģiju.

IKEA struktūrā ietilpst vairākas kompānijas. Ingka Group ir kompānijas Inter IKEA franšīzes ņēmējs, un darbojas vairākos virzienos, ieguldot arī start-up, atjaunojamajā enerģija, mežsaimniecībā un nekustamajos īpašumos.

IKEA mērķis līdz 2030.gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, ko tas patlaban rada, aptver visu piegādes tīklu, sākot no izejmateriālu un preču ražošanas līdz pat patērētāju izmantošanai un izmešanai.

Pēdējo desmit gadu laikā Ingka ilgtspējas ieguldījumos ir investējis 3,2 miljardus eiro jeb vidēji 300 miljonus eiro gadā.

“Tā kā kompānija sper nākamo soli, tā fokusēsies uz investīcijām kompānijās un risinājumos, kas tieši attiecas uz Parīzes vienošanās un ANO Ilgtspējas attīstības mērķu īstenošanu,” teikts Ingka paziņojumā.

Uzņēmuma fiskālajā gadā, kas beidzās 2019.gada augustā, uzņēmumam pirmo reizi izdevās samazināt emisiju apjomu – par 4% līdz 25 miljoniem tonnu CO2 ekvivalentiem. Lai sasniegtu 2030.gada mērķi, emisijas jāsamazina līdz aptuveni 21 miljonam tonnu.

Ingka Group pieder 374 IKEA veikali 30 pasaules valstīs, kuras ik gadu apmeklē vidēji 839 miljoni cilvēku.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus