Atšķirības starp neatkarīga biznesa un franšīzes īpašnieku

Biznesa iegāde ir liels solis, tādēļ sākotnēji jāpieņem lēmums, kāda tipa biznesu uzņēmējs vēlēsies iegādāties, un īpaši jāizvēlas starp neatkarīgu biznesu un franšīzi. Katram no šiem biznesiem ir savas labās un sliktās puses, ko apskatīsim šajā blogā. Ir cilvēki, kas atbilst neatkarīga uzņēmēja tipam un citi – franšīzes ņēmēja tipam, tādēļ sākotnēji rūpīgi jāizvērtē atšķirības.

business vs franchise

 

1. Īpašnieka modelis.

Vērtējot īpašnieka modeli, pastāv vairākas atšķirības starp franšīzi un parasto mazo biznesu. Atšķirībā no mazā biznesa, franšīzes ņēmējam nebūs tik liela brīvība mainīt produktu un pakalpojumu piedāvājumu, balstoties uz personīgajām vēlmēm vai mainoties tirgus apstākļiem, jo šos lēmumus lielā mērā pieņem franšīzes devējs. Tiesa gan, raugoties no otras puses, neatkarīgam uzņēmuma īpašniekam nav drošības sajūtas, jo produktu līnija, pakalpojumi un citi biznesa lēmumi vēl nav pārbaudīti tirgū.

2. Izmaksas.

Neatkarīga biznesa īpašniekam visdrīzāk būs augstākas investīciju izmaksas jaunajā biznesā, tomēr viņam būs arī lielāka kontrole pār investīciju lēmumiem un to ieviešanu. Piemēram, ja sāk trūkt naudas, plānus var uz laiku atlikt vai ieguldīt mazāk. Savukārt franšīzes ņēmējam investīciju apjoms sākotnēji būs zemāks, taču būs jāpilda franšīzes devēja noteiktie nosacījumi, piemēram, franšīzes maksu pieaugums. Runājot par renovāciju vai citiem ieguldījumiem, franšīzes devējam nereti ir tiesības noteikt laiku un apmērus.

3. Zīmola atpazīstamība.

Lielākajā daļā gadījumu franšīzes ņēmējam šeit ir priekšrocības, salīdzinot ar neatkarīga biznesa īpašnieku. Ja vien neatkarīgā biznesa pārdevējs iepriekš nav ļoti popularizējis zīmolu, tas nebūs tik atpazīstams, kā, iegādājoties franšīzi.

4. Darbības resursi.

Franšīzes bizness nereti ir iecienīts tādu cilvēku vidū, kuriem iepriekš nav bijis savs bizness, bet, protams, arī pieredzējuši uzņēmēji iegādājas franšīzi. Tomēr, ja franšīzes ņēmējs ir iesācējs, franšīzes devējs viņa darbību padara vieglāku, piedāvājot pieeju biznesa sistēmām, korporatīvajam atbalstam, piegādātāju tīklam un citiem pakalpojumiem. Neatkarīgu uzņēmumu īpašniekam ar visu jātiek galā pašam. Taču par to viņš saņem pilnīgu lēmumu brīvību.

5. Veiksmīgo īpatsvars.

Par šo var pastrīdēties, jo bizness var veikties un attīstīties gan vienā, gan otrā gadījumā.

Ņemot vērā un izvērtējot šīs priekšrocības un mīnusus, potenciālajam biznesa īpašniekam jaizdara īstā izvēle.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus