Riski, ar ko var sastapties franšīzes devējs un franšīzes ņēmējs

Franšīzes devējs velta salīdzinoši daudz laika un naudas savu ideju izmēģināšanai, attīstot biznesa modeli un testējot to praksē, un pārbaudīts biznesa modelis, kā arī atpazīstama preču zīme piesaista franšīzes ņēmēju uzmanību. Tajā pašā laikā franšīzes devējam jāatīsta un regulāri jāuzlabo franšīzes ņēmēja atbalsta sistēmas. Teorētiski franšīzes devējs nepārdotu savu franšīzi partnerim, kuru tas nepieņemtu darbā savā kompānijā, un arī skatoties no otras puses – franšīzes ņēmējs neiegādātos tādu franšīzi, ar kuras devēju viņš nevēlētos sadarboties. Tomēr ikvienā biznesā pastāv riski, tādēļ abām pusēm ir jāizprot potenciālie negatīvie aspekti, ar ko sadarbības ietvaros var nākties sastapties. Zemāk blogā minēti vairāki potenciālie riski, ar kuriem būtu jārēķinās katrai no pusēm:

1. Pasīvs franšīzes devējs. Šajā gadījumā franšīzes devējs nereaģē uz tirgus izmaiņām uz labo vai slikto pusi, kā arī nepievērš pietiekamu uzmanību biznesa modeļa uzlabošanai.

2. Pārāk augstas franšīzes ņēmēja gaidas. Dažkārt franšīzes ņēmējs sagaida no sava sadarbības partnera vairāk, nekā tas spēj nodrošināt. Franšīze ir labs un efektīvs instruments, taču tas nenozīmē, ka franšīzes ņēmējam jāpaļaujas uz franšīzes devēju un nav smagi jāstrādā. Tāpat daļa franšīzes ņēmēju uzskata, ka franšīzes iegāde automātiski nozīmē panākumus, tādēļ, pirms līguma noslēgšanas, nepieciešams pārliecināties, vai šis sadarbības veids ir piemērotākais.

3. Franšīzes devējs izrādā pārmērīgas rūpes. Kaut arī franšīzes ņēmējs ir lielā mērā atkarīgs no franšīzes devēja, daudzi franšīzes ņēmēji izjūt pārāk lielu partnera spiedienu un otrādi. Tas var negatīvi ietekmēt biznesa darbību un rezultātus, tādēļ vajadzētu izvērtēt, vai sadarbība nav pārāk nomācoša un neapspiež otra partnera vēlmes.

4. Franšīzes devējs neieklausās franšīzes ņēmējā un otrādi. Franšīze ir balstīta uz sadarbību un abu pušu atsaucību. Ja partneri nespēj sadarboties, tad šis bizness var būt apdraudēts.

5. Franšīzes devējs nesniedz franšīzes ņēmējam nepieciešamo atbalstu. Daži franšīzes ņēmēji attīsta darbību ļoti strauji un pastāv risks, ka franšīzes devējam, nebūs pietiekami laika, lai atbalstītu visus savus partnerus.

Pusēm šiem minētajiem riskiem būtu jāpievērš uzmanība, un jāseko līdzi savai darbībai, lai minimizētu šo risku īstenošanos.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus