Kuru franšīzes līguma veidu izvēlēties?

Potenciālajam franšīzes ņēmējam, slēdzot līgumu ar franšīzes devēju ir iespēja izvēlēties no vairākiem franšīzes veidiem, ņemot vērā viņa pieredzi, kā arī pieejamo invetīciju apjomu. Kādas ir atšķirības starp šiem franšīzes līguma veidiem un kuru līguma veidu izvēlēties?

Vienas struktūrvienības franšīze.

Šis ir populārākais un optimālākais veids jaunam uzņēmējam, kurš tikai sāk savu darbību. Šajā gadījumā franšīzes ņēmējs ir atbildīgs tikai par vienu tirdzniecības vietu, taču līdz ar to viņš ir iesaistīts visās ikdienas biznesa darbībās, kas notiek uzņēmumā un tās vada. Franšīzes ņēmējam parasti ir atvēlēta kāda teritorija, kurā aktivizēt savu darbību.

Vairāku struktūrvienību franšīze.

Tā rada iespēju franšīzes ņēmējam atvērt vairāk nekā vienu tirdzniecības vietu. Šajā gadījumā par katru tirdzniecības vietu tiek maksāta noteikta summa. Franšīzes ņēmējs mazāk piedalās visās ikdienas operācijās, taču vairāk pārvalda visas tirdzniecības vietas augstākā līmenī. Parasti viņš ikdienas darbību veikšanai nolīgst vadītājus un darbiniekus. Franšīzes ņēmējam līgumā paredzēts atvērt noteiktu tirdzniecības vietu kādā konkrētā laika periodā. Kaut arī šajā gadījumā investīcijas būs lielākas, risks būs mazāks. Ja franšīzes ņēmējam pieder vairākas tirdzniecības vietu, tas paaugstina veiksmes iespējamību.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus