Pirms līguma noslēgšanas vērts uzzināt citu pieredzi

Pirms franšīzes līguma noslēgšanas franšīzes ņēmējs veiks biznesa padziļinātu uzņēmuma analīzi un pētīs iespējas, ko franšīzes pasaule var viņam piedāvāt, taču nevajadzētu aizmirst par iespēju pavadīt laiku kopā ar citiem franšīzes ņēmējiem, kuri jau strādā šajā biznesā, un satikties ar tiem, kuri pārstāv noskatīto uzņēmumu vai jomu. Izpētot viņu biznesa pieredzi un uzzinot, kā viņi ir sasnieguši pašreizējo stāvokli un guvuši līdzšinējos panākumus, var ieskatīties un gūt priekšstatu par jaunā franšīzes ņēmēja biznesa virzību.

Izvēloties franšīzes ņēmējus, ar kuriem runāt tikšanos, vēlams sarakstā iekļaut uzņēmējus no dažādām atrašanās vietām, kas ļaus dažādākus viedokļus un, tātad, arī dažādāku pieredzi. Nevajadzētu izvēlēties tikai tādus, kuru tirdzniecības vieta atrodas uz lielām gājēju ielām, bet uzzināt arī par tādu tirdzniecības vietu darbību, kuras atrodas mazāk apmeklētās vietās.

Tiekoties ar franšīzes ņēmējiem, vajadzētu uzdot sekojošus jautājumus, protams, jārēķinās, ka uz daļu no tiem viņi var arī atteikties atbildēt. Jautāt var sekojošo:

1. Vai esat apmierināts ar savu franšīzes devēju? Kā Jūsu pieredze atšķiras no sākotnējām gaidām?

2. Cik ilgi bija jāstrādā, lai atgūtu ieguldītās investīcijas?

3. Aptuveni cik daudz Jūs nopelnāt? Vai tas ir tas, ko gaidījāt?

4. Cik daudz stundu Jūs pavadāt, strādājot?

5. Ar kādām problēmām darbības laikā esat saskāries un kā franšīzes devējs palīdzēja ar tām tikt galā?

6. Vai nācies saskarties ar kādām slēptām komisijas maksām vai negaidītām izmaksām?

7. Vai produktiem, kurus pārdodat vai izmantojat savā biznesā, ir kādi ierobežojumi? Ja tā ir, vai par tiem Jūs tikāt informēts laicīgi?

8. Kāds ir Jūsu viedoklis par mārketingu un reklāmu uzņēmumā? Vai franšīzes devējs reklamējas tik daudz, cik solīja sākumā?

9. Kādu atbalstu Jūs saņemat patlaban? Vai brīdī, kad Jums rodas problēmas, franšīzes devējs ir atsaucīgs vai jūtaties tā, it kā strādātu pats par sevi?

10. Cik Jums izmaksāja franšīzes biznesa uzsākšana?

11. Vai franšīzes devējs akurāti aplēsa, cik naudas būs nepieciešams, lai sāktu darbu un cik – lai nodrošinātu esošo darbību?

12. Ja Jums tas būtu jāsāk no jauna, vai Jūs izvēlētos šo pašu biznesu un franšīzes devēju?

Šie ir tikai daži no jautājumiem, ko varat uzdot, runājot ar citiem franšīzes ņēmējiem, un atceraties, ka Jūsu mērķis ir saņemt pēc iespējas vairāk informācijas, lai izvērtētu savu turpmāko rīcību.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus