Izplatītākie franšīzes biznesa sektori Latvijā un citur

Domājot par franšīzi un pirmo biznesu, parasti uzreiz prātā nāk kāds no ātrās ēdināšanas sektoriem, piemēram, kafejnīcas, picērijas, taču ir arī citi sektori, kuros iespējama strauja izaugsme. Šajā blogā aplūkosim sešus daudzsološus un perspektīvus franšīzes biznesa sektorus, kas izplatīti ārvalstīs vai Latvijā.

1. Veselības un sociālā aprūpe

Šis sektors ir izplatīts ārvalstīs, jo, sabiedrībai novecojot, pieaug pieprasījums pēc vecu cilvēku aprūpes pakalpojumiem. Franšīzes biznesa modelis šim sektoram ir piemērots, jo franšīzes devējs spēj apzināt nepieciešamos pakalpojumus lielākā teritorijā, savukārt franšīzes ņēmējs var strādāt mazākā teritorijā, orientējoties uz konkrētu mērķauditoriju.

2. Pakalpojumi bērniem

Arī šis bizness ir izplatīts ārzemēs, un ir strauji augošs. Pastāv kompānijas, kuras organizē dažādas aktivitātes pirmsskolas vecuma bērniem vai skolēniem. Franšīzes bizness specializējas uz mūzikas, teātra, deju, sporta un citu aktivitāšu organizēšanu bērniem.

3. Pārtika un dzērieni

Šis bizness ietver uzņēmumus, sākot ar picērijām un burgeru tirgošanas vietām līdz pat organiskās pārtikas tirdzniecības uzņēmumiem, un šajā sektorā franšīzes ņēmējiem ir ne mazums iespēju. Daudzas šajā sektorā strādājošās kompānijas jau ir iekarojušas tirgu un augušas strauji, tādēļ patlaban spēj piedāvāt franšīzes ņēmējiem atpazīstamu zīmolu un pārbaudītus standartus. Daudzi franšīzes devēji, kas strādā šajā segmentā, veicina franšīzes ņēmējus atvērt vairākas tirdzniecības vietas, nevis strādāt tikai ar vienu, un piedāvā labākajiem franšīzes ņēmējiem dažādus bonusus.

4. Fitness

Sporta zāles ir augošs bizness, un laba niša, ņemot vērā, ka sabiedrība aizvien vairāk vēlas sportot. Līdz ar to tas ir arī piemērots franšīzes biznesa modelim. Franšīze ļauj fitnesa biznesam augt straujāk nekā parastā biznesā, kā arī samazināt izmaksas labāk nekā atverot atsevišķas pakalpojumu sniegšanas vietas.

5. Frizētavas un skaistumkopšanas saloni

Arī šis ir strauji augošs bizness, un šajā sektorā svarīgs ir zīmols. Franšīzes bizness ļauj uzņēmuma augt straujāk, nezaudējot pakalpojuma kvalitāti. Atvērt atsevišķas kompānijai piederošas frizētavas vai skaistumkopšanas salonus ir dārgāk un process ir lēnāks, turklāt franšīzes ņēmēji sasniegs labākus rezultātus, jo viņi ir ieinteresēti, lai bizness gūtu panākumus.

6. Tīrīšanas pakalpojumi

Pieprasījums pēc tīrīšanas pakalpojumiem pēdējos gados ir strauji audzis. Konkrētā vietā sniegti pakalpojumi var iegūt no franšīzes biznesa modeļa, jo tas ir bāzēts uz attiecībām ar vietējiem uzņēmumiem un mājsaimniecībām.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus