Franšīzes ņēmējam jāizvērtē finansējuma iespējas

Ne visiem ir uzkrāti desmitiem tūkstoši eiro, kas gaida, lai tos tūlīt pat investētu franšīzes biznesā. Taču tādēļ, ka sākotnēji šķiet, ka nav naudas, lai ieguldītu biznesa uzsākšanā, nevajadzētu mest plinti krūmos. Pastāv vairākas finansējuma rašanas iespējas.

Lai definētu, kurš finansējuma veids būtu piemērotākais, potenciālajam franšīzes ņēmējam vispirms vajadzētu pašam atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:

1. Cik daudz tas man izmaksās?

Ir zināms, cik liela būs sākotnējā franšīzes maksa. Taču būtiski izdevumi ir arī dažādi citi regulārie maksājumi, piemēram, biznesa licences, aprīkojums, komunālie maksājumi, darbinieku algas un citi. Un tos franšīzes ņēmējs vēlēsies maksāt pats. Taču nevar garantēt tūlītēju peļņu jau darbības sākumā, līdz ar to ir būtiski aplēst pirmā gada izdevumus, tos iekļaut budžetā, un tiem jau laicīgi atvēlēt noteiktu naudas summu. Savādāk, nomaksājot franšīzes regulāros maksājumus, var sākt kavēties citu ikmēneša rēķinu nomaksa.

2. Vai man ir uzkrājumi?

Ja tādi ir, tas ir lieliski. Ja potenciālais franšīzes ņēmējs nevēlas aizņemties kredītiestādē, laicīgi jāsāk uzkrāt līdzekļi, plānojot un nosakot aptuvenu termiņu, kad varēs sākt jauno biznesu.

3. Kāda ir mana kredītvēsture?

Ja potenciālajam franšīzes ņēmējam ir laba kredītvēsture, viņam nevajadzētu būt problēmu saņemt aizdevumu mazajam biznesam. Ja kredītvēsture nav tik laba, kā vajadzētu, pie tā nepieciešams sākt strādāt, lai pēc gada vai diviem tā būtu uzlabojusies.

4. Vai es vēlos atskaitīties investoriem?

Ja potenciālais franšīzes ņēmējs apsver iespējas piesaistīt investoru, jārēķinās, ka ieguldītājam piederēs daļa kompānijas, līdz ar to viņš varēs pieņemt lēmumus attiecībā uz kompānijas darbību. Ja franšīzes ņēmējam nav iebildumu, ka viņam ir partneris, ir vērts apsvērt šo finansējuma veidu. Tāpat ir iespējams noslēgt vienošanos ar investoru, ka viņam ir ierobežotas lemšanas iespējas, tādēļ jāvienojas par nosacījumiem jau sarunas sākumā.

5. Vai franšīzes devējs piedāvā finansējuma iespējas?

Daži franšīzes devēji sadarbojas ar trešajām kompānijām, lai nodrošinātu finansējumu, ja saskata franšīzes ņēmēja interesi iegādāties biznesu. Tomēr uzreiz nevajadzētu šo finansējumu izvēlēties – ir vērts aplūkot un izvērtēt arī kredītiestāžu piedāvātā aizdevuma likmes, un salīdzināt, kurš ir izdevīgākais variants.

Evelīna Ozoliņa

Lasīt citus rakstus